Az Élelmiszer eladó tájékoztatja és kiszolgálja a vásárlókat. Kreatívan, ízlésesen, mindig a legjobb minőséget biztosítva helyezi ki, a szezonalitásnak megfelelően a termékcsoportokat. Megfelelően kezeli és tárolja az élelmiszereket. Segít a pultépítésben, ismeri és alkalmazza a csomagolás nélküli élelmiszerek pultos értékesítésének szabályait. Ismeri és a munkája során használja az élelmiszer csomagolási eljárásokat.
Képzés alap információk
- Szakmai képzés óraszáma: 80 óra (kb. 3 hónap)
- A képzés díja: 93.000 Ft
Szakmai képzés bemeneti feltételei:
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
Az Élelmiszer eladó tájékoztatja és kiszolgálja a vásárlókat. Kreatívan, ízlésesen, mindig a legjobb minőséget biztosítva helyezi ki, a szezonalitásnak megfelelően a termékcsoportokat. Megfelelően kezeli és tárolja az élelmiszereket. Segít a pultépítésben, ismeri és alkalmazza a csomagolás nélküli élelmiszerek pultos értékesítésének szabályait. Ismeri és a munkája során használja az élelmiszer csomagolási eljárásokat.
Képzés alap információk
- Szakmai képzés óraszáma: 80 óra (kb. 3 hónap)
- A képzés díja: 93.000 Ft
Szakmai képzés bemeneti feltételei:
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
A szakmai képzéshez kapcsolódóan megszerezhető szakképesítés jogszabályban meghatározott képesítési követelmény munkakör betöltéséhez vagy tevékenység folytatásához.
A képesítési követelményt előíró jogszabály: 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről.
A betölthető munkakör leírása:
Az Élelmiszer eladó tájékoztatja és kiszolgálja a vásárlókat. Kreatívan, ízlésesen, mindig a legjobb minőséget biztosítva helyezi ki, a szezonalitásnak megfelelően a termékcsoportokat. Megfelelően kezeli és tárolja az élelmiszereket. Segít a pultépítésben, ismeri és alkalmazza a csomagolás nélküli élelmiszerek pultos értékesítésének szabályait. Ismeri és a munkája során használja az élelmiszer csomagolási eljárásokat. Tudatos szakemberként, digitális eszközök használatával biztosítja a készletpontosságot, a helyes fogyasztói ár feltüntetését. Szakszerűen kezeli a munkáját segítő analóg és digitális berendezéseket. Betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági előírásokat. Biztosítja az élelmiszer értékesítéshez kapcsolódó jogszerű panaszkezelést. Ismeri a speciális táplálkozási igényt kielégítő termékeket és képes ezek szakszerű bemutatására és a vásárlóknak történő ajánlására. Felelősséget vállal az általa átadott termékinformációk megfelelőségéről.
Szakmai képzés óraszáma: 80 óra (kb. 3 hónap)
Amennyiben a jelentkező a szakképesítéshez kapcsolódó munkakörben dolgozik, (a jogszabályban megengedett előzetes tudás-szintfelmérő alapján) a képzés óraszáma csökkenhet. A pontos képzési óraszám a jelentkező előzetes tudásszint- felmérését követően kerül meghatározásra.
A képzés díja: 93.000 Ft
A képzési díj tartalmazza:
- online és személyes órák díját
- tananyagegység záró mérések díját
- gyakorló feladatokat
- a képzés sikeres teljesítését követően a Mogul 118 Kft tanúsítványt állít ki.
Ágazat megnevezése: Kereskedelem
Besorolása a képzési területek egységes osztályozási rendszere (KEOR) szerinti kód alapján: 0416
Szakmai képzés szintjének besorolása:
Az Európai Képesítési Keretrendszer (EKKR) szerint: 3
A Magyar Képesítési Keretrendszer (MKKR) szerint: 3
A Digitális Kompetencia Keretrendszer szerint: 3
Szakmai képzéssel megszerezhető szakképesítés társadalmi-gazdasági hasznosíthatósága:
A fokozatosan előre törő online és a diszkont jellegű értékesítési csatornákkal a hagyományos kereskedelmi szereplők csak a jól képzett munkaerővel, specializált választékkal vehetik fel a versenyt. Kiemelkedő szerephez jut az élelmiszerek megjelenítése, a vevő és az eladó közötti interakció, a kommunikáció, az áruismeret. Az élelmiszer-eladó szakképesítést megszerzőknek ismerniük kell a hagyományos és a modern készletgazdálkodás, áruforgalom alapjait a leghatékonyabb működés és a versenyképesség érdekében. A képzés különösen fontos az alacsony lélekszámú településeken működő vagy a 200 m2 -nél kisebb alapterületű élelmiszerkereskedések tulajdonosai, alkalmazottai, valamint minden élelmiszer jellegű üzlet nyitását tervező vállalkozó számára. Az optimalizált képzési idő lehetőséget ad a termelői boltot nyitó gazdáknak is, akik nem fő tevékenységként végzik a kereskedelmet.
Szakmai képzés bemeneti feltételei:
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: nem szükséges
Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
A képzés tananyagegységei:
Tananyagegység neve / óraszáma
- A kereskedelmi-, áru-, és áruforgalmi ismeretek / 68 óra
- Eladástan / 12 óra
A képzésben részt vevő teljesítményét értékelő rendszer leírása
A tanítási-tanulási folyamat végén tananyagegységenként kerül sor a képzésben résztvevők tanulási eredményének mérésére és értékelésére a Mogul 118 Kft által kijelölt időpontban és helyszínen.
Az értékelés megfelelt és nem megfelelt minősítésű.
Amennyiben a tananyagegységek tanulási eredményének mérése megfelelt minősítésű, a Mogul 118 Kft tanúsítványt állít ki a képzésben részt vevő részére.
A tanúsítvány a képesítő vizsgára bocsátás feltétele.
A tanúsítvány kiadásának feltételei:
- a képzésben résztvevő hiányzása tananyagegységenként nem haladja meg a minimális óraszám 20 %-át,
- a képzésben résztvevő a tanulási eredmények mérésére szolgáló, a tananyagegységek szakmai követelményeinek mérését külön-külön minimum 60 %-os szinten teljesítette.
Képesítő vizsga
Szakmai képzéshez kapcsolódó, szakképesítés megszerzésére irányuló képesítő vizsgát akkreditált vizsgaközpont szervezhet.
A képesítő vizsga írásbeli és projektfeladatból áll, a sikeres vizsgát követően a vizsgázó államilag elismert képesítő bizonyítványt szerezhet.
A szakmai képzés leírásának részletei, szabályozó programkövetelmény elérési helye:
https://akkreditaltvizsgaztatas.ikk.hu/programkovetelmenyek
Szakmai képzés bemeneti feltételei:
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: nem szükséges
Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges